Roadracing: MotoGP


MotoGP kan sies å være motorsykkelsportens svar på Formel 1! Som i Formel 1 er hvert av racene i sesongen et «Grand Prix» (GP) og førerne konkurrerer på spesialbygde maskiner som hverken kan kjøpes av «vanlige» mennesker eller kjøres lovlig utenfor racing-banene.

Blant de tusenvis av motorsykkelentusiaster som kjører roadracing på ulike nivåer rundt om i verden, er de som konkurrerer i MotoGP de aller beste. Årets sesong startet den 23. mars i Qatar, og består av i alt atten race, med det siste i Valencia i november.

Som forventet var det regjerende verdensmester Marc Marquez dominerende i åpningsracet, og holdt Valentino Rossi til en andreplass.

Av de 25 førerne som er med i denne eliteserien for motorsyklister, er i tillegg til Marquez Jorge Lorenzo og Daniel Pedrosa regnet som favoritter i årets mesterskap. I følge odds-sidene på Bet365 ligger Marquez best an til tittelen med odds på bare 1,60, mens Lorenzo følger med 3,80. Pedrosa ligger på tredjeplass i odds-rankingen med odds på 7,00.

Hele «pallen» består av spanjoler! Blant førerne i årets sesong er fire av dem italienske og syv fra Spania, noe som viser en trend som har pågått siden den «nye» MotoGP serien startet i 2002. Det er også her den kanskje største interessen for denne serien er blant publikum. I Norge er det nok ikke å forvente å se disse racene på NRK, men for de som ønsker å følge med men ikke har Viasat Motor kanalen kan de kjøpe et sesongpass på MotoGPs hjemmeside for rundt 100 Euro og få full tilgang via nettet.

Nytt i årets sesong er blant annet at maksimumsvolumet på de firesylindrede motorene er øket til 1000 kcm, med en ytelse på 240 hester og en toppfart på 349 kilometer i timen!

Hovedforbundet bak MotoGP er FIM, den internasjonale motorsykkel-organisasjonen. Grunnlagt i 1904 har den i dag hovedkontor i egne lokaler i Sveits.

Comments are closed.